+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Öltözködés-környezettudatosság

Az „ÖLTÖZKÖDÉS-KÖRNYEZETTUDATOSSÁG” blokkunkkal szeretnénk segítséget adni a tantárgyat tanító tanároknak, diákoknak az öltözködés témakörének feldolgozásához.

A kamaszok élettani fejlődésük során nagyon gyakran változtatják ruházatukat, megjelenésüket. Erre elég nagy figyelmet, nem utolsó sorban pénzt fordítanak. A divatos öltözködés elengedhetetlen ebben a korban. De vajon csak drága butikokban, fast fashion üzletekben megvásárolt ruhákban lehetnek divatosak? A válasz egyértelműen: nem. Manapság nagyon elterjedt a másodkézből származó, divatos ruhák kereskedelme, ahol előrelátó, átgondolt beszerzés esetén viszonylag olcsón, nagyon egyedi ruhákhoz juthatunk hozzá. A „DOBD EL” elvet felváltja a „HASZNÁLD ÚJRA”.

Ma már a használt ruhán nem mások által elnyűtt, kopott, agyonviselt ruhákat értünk, hanem olyanokat, amiket mások esetleg már meguntak, kinőttek, egyáltalán nem is viseltek, alkalmi viseletről maradtak, vagy egy-egy divatos széria teljesen új, megmaradt vagy kifutó példányai. Mivel a divat állandó változásban, körforgásban van, így a gardróbok felfrissítésére, bővítésére sokkal olcsóbban szerezhetünk be divatos, egyedi ruhákat. Ezek a ruhák tiszták, pecsétmenetesek, nem kopottak, nem fakultak, nem szakadtak, méltán helyet kaphatnak a gardróbokban.

Miért célszerű a használt ruhák felé is fordulni?

  • Az új ruhák előállítási költsége, főleg a környezetben hagyott ökológiai lábnyoma igen nagy. Egy új farmer, új pólóval előállítva több ezer liter víz felhasználásával járhat, nem beszélve arról, hogy a kémiai szerekkel megfestett anyagának szennyvize nagyon gyakran az élő vizekbe folyik, jelentősen szennyezve az ott élő biológiai élővilágot.
  • Az áruk töredéke egy-egy felkapott, divatos ruhának.
  • Nagyon jól kombinálhatók különböző kiegészítőkkel.
  • Legalkalmasabbak az egyéni öltözködési stílus kialakítására, mivel végtelen lehetőséget kínálhat.

„Spórolj a kiadásokon, de ne a stílusosságodon!”


A www.stilusaruhaz.hu oldalon számtalan öltözködési tippet, ötletet, mintát, kombinációs javaslatot találhat, amely bőséges lehetőséget nyújt mind tanárnak, mind diáknak a „Technika és tervezés” tantárgyon belül az adott témakör elsajátításához.

Ezen keresztül érthetően bemutathatja:

  • az egyes kiegészítők szerepét az öltözködésben,
  • különböző testalkatokra hogyan válasszuk meg ruhatárunkat,
  • a választáskor hogyan értelmezzük a megadott méreteket,
  • a méretek elnevezését, azok gyakorlatban való értelmezését.

Amennyiben ráklikkel a megadott linkre, Ön is megtapasztalhatja, hogy a különböző kollekciók közül valóban nehéz választani. Mindegyiknek megvan a varázsa, esztétikája. A képek kivetíthetők, így a tanórai tananyag feldolgozásában, a különböző fogalmak, méretek értelmezése minden tanuló számára egyértelművé válik. Eredményes felhasználást kívánunk!

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: