+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Közlekedési ismeretek

Ferdepad

ferde palló: 2m hosszú, egyik szélén 4 cm-rel megemelt palló, ferde útfelületet mutat. Elején és végén piros vonal jelzi a mért szakaszt. A pallón való áthaladáskor a kerékpárt a palló a lejtő irányába vezeti, így a kerékpárosnak ellent kell tartania, ha szeretne azon fennmaradni.

Ezt úgy érheti el, hogy a felkapás után testével kissé a lejtő teteje felé dől, teste és a kerékpár szinte függőleges a padra. A helyes testtartást leginkább úgy érheti el, hogy amikor felkap a padra, a kerék a pad felső harmadánál érje azt. Így a lesodródás veszélye a legkevesebb.

A feladat akkor teljesített, ha bemenetkor és kimenetkor is mindkét kerék áthalad a piros vonalon, közben a kerékpáros mindkét kerékkel a padon marad lábletétel nélkül.

A segítő a lejtős oldalon álljon, próbálja megtartani a kerékpárost, mutatva neki, hogy függőleges testhelyzetet vegyen fel. Kezdetben fogja a kerékpárost és mutassa a függőleges helyzetet. Szinte tolja végig a kerékpáron ülő tanulót a helyes testtartásban.

A padot vízszintes talajra fektesse, azt a földön ne húzza, mert a csúszásgátló gumik károsodnak. Amennyiben szükséges változtatni a helyén, azt a pad emelésével oldja meg!


vissza a taneszközök listájához »

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: