+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Közlekedési ismeretek

Billenőpad

billenőpad: Mérete: 200 cm hosszú, 20 cm széles billenő futófelülettel, középmagassága 25 cm, de három fokozatra állítható egy enyhébb, egy közepes és egy meredekebb szögre. Javasolt darabszám: 1 db.
Szín: Sárgára festett épített palló, széle kék, első és utolsó 10 cm-en piros csíkkal. Ez a piros csík jelzi a fel -illetve lemenet helyét. Felmeneti oldalán piros nyíl jelzi a haladás irányát.
Alkalmas billenő felület modellezésére, a két kézzel való irányítás szükségességének igazolására, egyensúlyérzék fejlesztésére.
A dombos, lejtős felületen való áthaladás akkor szabályos, ha mindkét kerék a piros vonalon áthaladt, és közben nem hagyja el a padot. A padra való felhajtáshoz a kerékpáros úgy helyezkedjen el, hogy annak hossztengelye megegyezzen a padéval. Magyarán, a ráfutás egyenesből történjen, ne íves mozgásból érjen a szerre, mert akkor a hátsó kerék biztos, hogy nem megy fel a szerre. Ehhez a tanulónak kissé fel kell gyorsulnia, majd átbillenve azonnal lassítani kell. Nem könnyű feladat, ezért a segítő oldalt álljon, ha lekap a kerékpáros a szerről, vagy kezdetben nem megy fel teljesen, és nem jön létre a billenés, tudjon segíteni! A padra a felfutás csak egyirányú! A nyíl irányában szabad ráhajtani! Ameddig az vissza nem billen, a következő tanuló nem indulhat a szerre! A padra mindig egyenesen haladjunk rá, soha ne legyen a ráhaladáskor a kerékpáros fordulóban, mert ez fokozza a balesetveszélyt! A pallón keresztbe a kerékpáros ne haladjon, mert az, balesetveszélyes! Ugyancsak nagy a balesetveszélye annak is, ha a kerékpáros nagy sebességgel „ugratva” halad át a padon! A padra való felhajtás minimális távolsága az előző szertől legalább 3 m.
Állíthatósága: Három fokozatú. Mindig az alacsony fokozattal kezdjünk. A fokozat állításához a szárnyas anyát ki kell hajtani, a csavart ki kell venni, és egy lyukkal feljebb állítani a tartót. Arra ügyeljen, hogy a szárnyas anya minden gyakorlás előtt kellően meg legyen húzva, mert ez tartja a billenő padot. Mozgás közben ez lelazulhat, ezért gyakran ellenőrizze! Használaton kívül a padot fordítsa le, mert a tanulók előszeretettel használják libikókázásra, ami balesetveszélyes!
Egyedül tanuló a padon nem gyakorolhat! Ezért, ha a padot felállította, ne hagyja felügyelet nélkül! Gyakorlás, vagy verseny után a padot azonnal szállítsák vissza a tárolási helyére, megfelelő, száraz, sík felületen tárolja, így nem csavarodik meg.


 

 


vissza a taneszközök listájához »

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: