+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Közlekedési ismeretek

Nyomvályus palló

nyomvályús palló: 2m hosszú, benne 110 cm hosszan, 10 cm szélességben és 2,8 cm mélység kialakított nyomvályú fút. Elején és a végén piros vonal jelzi az értékelt szakaszt.

A feladat során a kerékpáros mindkét kerékkel áthalad  mindkét vonalon, közben a nyomvályún úgy, hogy nem teszi le a lábát, nem áll meg. A nyomvályús rész két oldalán a nyomvályú kitüremkedését szemléltető 6 cm perem található, ami kissé kifelé dől.

A feladat nem nehéz, de gyakorlatlan tanulót a szerre ne engedjen!

Az érzés megtanítása során, először fogja a tanuló kerékpárját, amíg az megismerkedik azzal az érzettel, hogy egy viszonylag szűk helyre kell begurulnia úgy, hogy közben az első kerék 28 mm lefelé halad, míg a hátsó kerék éppen ellentétesen felfelé kap a padra. A nyomvályú végén az első kerék kikap a nyomvályúból, majd elhagyja a padot, mikor a hátsókerék kiemelkedik a nyomvályúból, az is elhagyja a padot. Szintén célszerű a megfelelő sebességet jól megválasztani és átgurulni a padon, közben ne kelljen hajtani.

Az érzet megismerése után be kell gyakorolni a helyes mozgást. A segítő a pad mellett álljon, szükség esetén avatkozzon be!

A padot vízszintes talajra fektesse, azt a földön ne húzza, mert a csúszásgátló gumik károsodnak. Amennyiben szükséges változtatni a helyén, azt a pad emelésével oldja meg!


vissza a taneszközök listájához »

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: