+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Közlekedési ismeretek

Lengőkapu bújóval kombinálva

lengőkapu, bújóval kombinálva: Javasolt 1 készlet. A lengőkapu két, méretes talpon áll. A jelzéseknek megfelelően a két csavarral szilárdan rögzítjük a két kapufát. A tetejére illesztjük a felső összekötőt, szintén a jelzéseknek megfelelően. Arra ügyeljen, hogy az alsó távolság is megegyezzen a felső távolsággal, Párhuzamoson álljanak, függőlegesen. Összeszereléskor szerszámot ne használjon, kézi erővel stabilan összeállítható!

Összerakáskor és szétszedéskor a részeket ne feszegesse, hanem enyhe mozgatással illessze a helyére, illetve mozdítsa ki onnan. A kapuk felállítása után, vagy a lengőkarokat akasszuk a helyére, vagy a bújó lécet helyezzük fel. Egyszerre a kétféle szert alkalmazni tilos!
A lengőkapu különböző méretre állítható, az alkalmazott kerékpártípustól függően. A bújólécnek is több állása van. Nehezíthető a feladat, ha a kapuba elhelyezzünk a két bóját.
Ha végeztünk a szeren, azt szereljük szét, soha ne hagyja a talpon a kapufákat!
A két kapufát fordítsa össze, és jó szorosan ragassza össze ragasztószalaggal.
Így azok nem tudnak állásukban elhajolni. Ugyanezt tegye a lécekkel is. A talpakra tegye vissza a csavarokat. Száraz helyen tárolja.

A lengőszárak közül a sima léceket akkor használja, ha a szert teremben vagy szélcsendes időben alkalmazza. A buzogánylengőket kinti szelesebb időben is lehet használni, mivel azok végén található nehezék miatt a lengés jócskán csillapítva van. Buzogánylengőt csak akkor használjon, ha biztosítani tudja a személyes jelenlétet. Amennyiben az erőteljesen meglendül azonnal állítsa meg, mert annak ütése már jelentősen balesetveszélyes!

Kapu összeállítása: Összeszereléskor kövesse a használati utasítást!
1. Fektesse le a két talpat a léchoronnyal felfelé egymással szemben, majd a szárak összejelölése alapján, tegye mellé az odaillő oszlopot (egy, illetve két csillaggal van jelölve).
2. Illessze az oszlopokat a két csavarra, majd az alátétek elhelyezése után kézzel csavarja fel a szárnyas anyákat, amit szintén csak kézzel húzzon meg. Mivel alakos az illesztés, célszerszámot a meghúzáshoz ne használjon! Csak kézzel!!
3. Állítsa fel a két állványt! Amikor az állványokat mozgatja mindig a talp és a szár találkozásánál fogja meg Ezt követően helyezze ezeket egymással szembe olyan távolságra, mint a felső összekötő belső távolsága. Ezt könnyen elvégezheti a felső összekötő odamérésével.
4. Helyezze a felső összekötőt a helyére. Figyeljen arra, hogy az egyik oldalán található jel alapján, melyik oldal az illeszkedő! (Fordítva ne erőltesse be a felső összekötőt!) Kézzel óvatosan ütögesse helyére az összekötőt. Kezdetben szoros, de majd a többszöri összeállítással lazább lesz.
5. Amikor a kész kapu fixen áll, eldönthetjük, hogy a könnyebb lengőszárakat, a szelesebb változatra tervezett buzogányszárakat, vagy a bújót alkalmazzuk. Lengőkapu változatban mindegy a ráfutás, de bújóként alkalmazva a ráfutással ellenoldalon legyen a fokozatállító csapsor.
A gyakorlat, vagy verseny végeztével, szerelje szét teljesen! A két kapufát kösse össze egymásra fordítva, hogy ne tudjon elhúzódni. A léceit is kösse össze ugyanezen okból. A talpakra szerelje vissza a csavarokat. Egyszerre tilos használni a lengőkaput is és a bújót is. Tartsa be a fokozatosság elvét!
- Tanítás során először csak a kaput állítsa össze, aztán fokozatosan szűkítse!
- Bújónál a legmagasabbtól menjen a legalacsonyabb méretig!
- A kerékpáros mindig egyenesen érkezzen a kapunyílásra (soha ne legyen fordulóba)!
- Sebessége kicsi legyen! Nagy sebességgel a lengőkarok érintése nagyon balesetveszélyes
lehet! Egyszerre csak egy tanuló haladhat át rajta, megtartva egymás mögött az észszerű
távolságot.

- A lengőkaput ne hagyja felügyelet nélkül!
- Amennyiben észre veszi, hogy szándékosan lökik meg a lengőkarokat, azonnal állítsa le a
gyakorlatot! Játékot ne engedjen meg a szerrel!

- A segítő a lengőkarokat -amennyiben azok belendültek- azonnal állítsa meg!
- Versenyen addig tartsa kézzel a két lengőkart, amíg a versenyző a szer közelébe nem ér!
- A lengőkarok kirögzítése balesetveszélyes! TILOS!
- A lengőkarok távolságát mindig az alkalmazott kerékpár kormányszélessége határozza
meg, az észszerű határok mentén.
- A szerrel semminemű játékot ne engedjen meg, mert az balesetveszélyes!


 


vissza a taneszközök listájához »

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: