+36 30 317-3779     oktatas@okmoki.hu

Közlekedési ismeretek

Hasábváltó

hasábváltó: 3 pár (kék,piros, sárga) 30 cm hosszúságú talpas hasáb, magassága 5 cm. Kialakítható vele a mellékletben látható hasábváltós akadály, valamint egyéb kombinációk.

A klasszikus megoldás, amikor a három hasábkapu belső eleme egy egyenesbe van állítva, azok térköze 1,8 m. Ilyenkor a kerékpárosnak viszonylag kis kitérést kell tennie a hasábközben, de ezt csak akkor teheti meg, amikor a hátsó kerék is kijött az előző két hasáb közül. Ezt az érzetet kell a tanulónak megtanítani, ugyanis az a hátsó kereket nem látja. Ez után azonnal kanyarodnia kell, de kissé oldalra kell kitérnie, hogy egy „S” szerű kanyarral a kerékpárja első és hátsó kereke a második hasábkapunál is egyenesben álljon. Ezt a kitérési pontot minden tanulónak a kerékpárhoz képest pontosan be kell mérni, ugyanis ha túl korán fordul, a hátsó kerék elviszi az előző kaput is és a másodikba sem tud behajtani. A feladat egyszerűnek tűnik, de sokat kell gyakoroltatni, mire a megfelelő térérzék kialakul. Először kicsit nagyobb térközzel próbálkozzunk, aztán fokozatosan szűkítve érjük el a kívánt távolságot. Az akadály akkor mondható hibátlanul teljesítettnek, ha a kerékpáros útközben nem teszi le a lábát, nem érinti, nem dönti, vagy nem tolja el a szerek egyikét sem.

Sarokfordulókkal kombinált pályaelem:

Ebben a pályaelemben felhasználunk

4 sarokfordítót, valamint 3 pár 30 cm hosszú talpas hasábot. Az „a” értéket úgy kell megválasztani, hogy amikor a kerékpár kifordul a sarokból a két kerék egy egyenesbe esve tud áthaladni a hasábok között. Ennek értéke általában 2 m, vagy annál nagyobb. A kombinált elem gyakoroltatja a jobbra és balra sarokfordulást, valamint a nagy figyelemkoncentrációt. Gyakorlás esetén ezt a távolságot tegyük közel 3m-re, hogy a tanuló szeme megszokja az akadályképet, majd fokozatosan szűkítsük.

Csak gyakorlott, a sarokfordulót már kiválóan alkalmazó, a hasábváltót már ismerő tanulót engedjünk a kombinációra, mert a pályaút hosszú, a figyelme a gyakorlatlan tanulónak hamar elfárad és balesethez vezethet!

 


vissza a taneszközök listájához »

Oktatási Módszertani Kiadó Kft.

Telefon: +36 30 317-3779

E-mail:

Weboldal: www.okmoki.hu


© Oktatási Módszertani Kiadó Kft
Minden jog fenntartva


Weboldal: