Szélmalom

(alumínium szélkerékkel, 4. o.)

Szállított alkatrészek:

- 2 db előnyomtatott kartonlap, amely tartalmazza a ház, szélkerék, tető, tetőtartó, és a forgó torony hengerének rajzát
- 1 m fonal
- 1 db hurkapálcika (10 cm)
- 1 db alap, amelyre a malom fel lesz ragasztva

Elkészítés menete:

A munkadarab valamennyi alkatrésze két A/4 méretű kartonra van feldolgozva. A tanuló onnan kinyírja azokat ollóval, a házat, tetőt, szélkereket színezheti is.

- A házat összeragasztjuk, majd a toronytartóra felragasztjuk a nagyobbik kivágott elemet, száradás után beragasztjuk a házba. Ügyeljünk arra, hogy vízszintesen álljon, addig toljuk fel, ameddig lehet.
- A ház tetejére ragasztjuk a kisebbik kivágott elemet.
- Összeállítjuk a tornyot. A torony téglalapját összehajtjuk, majd beleállítjuk a házba és a kartont ebben az állapotában ragasztó szalaggal rögzítjük. (Így biztos, hogy akkora lesz az átmérője, hogy nem lötyög, de fordulni tud.) Ez után a tornyot végleges hengerré ragasztjuk.
- Míg szárad elkészítjük a tetejét, amit felragasztunk a toronyra.
- A torony elkészülte után azt beletesszük a házba és bemérjük a tengely helyét, megjelöljük és átfúrjuk akkorára, hogy a hurkapálcika könnyen tudjon forogni.
- A szélkereket tovább osztjuk a megkezdettnek megfelelően, lapátjait bevagdossuk, közepét legalább 2-2 koronggal még megerősítjük, száradás után középen átfúrjuk úgy, hogy a hurkapálcika szoruljon.
- Átdugjuk a hurkapálcikát, majd ragasztóval és cérna feltekeréssel rögzítjük, elöl és hátul is. (piros cérna)
- Átdugjuk a torony nyílásán, beállítjuk annyira kinyúlva, hogy forgása közben ne üssön bele a sarkokba, megjelöljük, majd innen kivéve ismét cérnázással és ragasztással rögzítjük a tengely helyét a toronyban.(sárga cérna) Vigyázzunk, hogy a tengely nehogy leragadjon!
- Az alapra a házat felragasztjuk, az alapot is színezhetjük.
- A keréknek forogni kell, ha megfújjuk, és fordulni is kell a házban, hogy szélirányba állítható legyen.

Letölthető csatolt dokumentumok:

Elkészítési útmutató >>
Elkészítési útmutató rajz >>

vissza a munkadarabok listájához >>